In 2016 rondde ik de opleiding “Binnen 10 weken een lopende VP bedrijf”  af en waren de eerste stappen gemaakt voor mijn onderneming Time4More. Ik stond te popelen om aan de slag te gaan! Door mijn werk als Verkoop en Service Adviseur Bedrijven bij de Rabobank wist ik al veel van het ondernemerschap af, maar ervan af weten en zelf echt als ondernemer aan de slag te gaan, was nog best een grote stap. Dankzij de opleiding wist ik, stap voor stap, alle onderdelen binnen het bedrijf te implementeren en tot een succes te maken.

De basis stond als een huis en ik ging vol vertrouwen mijn eerste jaar als ondernemer tegemoet. Ik had mezelf voorgenomen het rustig aan op te bouwen. Mezelf de tijd te gunnen om te mogen groeien.

Specialiseren in de Online Marketing

Om mezelf te specialiseren in de Online Marketing besloot ik de vervolgopleiding Virtueel Succes te volgen.
Dit was een traject van 6 maanden waarbij ik mocht samenwerken met een stageklant. Op die manier kon ik alle opgedane kennis en vaardigheden meteen in de praktijk toepassen. Via een collega VA was ik in contact gekomen met mijn stageklant en wat trof ik het daarmee! Ik heb zoveel mogen leren bij én van haar dat ik hiermee echt een vliegende start heb gemaakt. Ook de lessen van de opleiding waren iedere keer weer zeer ontzettend leerzaam. Het Virtueel Succes programma heeft mij zoveel inzichten gegeven in wat Online Marketing inhoudt zoals kennis van systemen en techniek, maar ook inzicht gegeven in processen en het opzetten daarvan.

Persoonlijke ontwikkeling

Ook mijn persoonlijke ontwikkeling heeft een enorme boost gekregen. Door mijn reis als ondernemer, door iedere stap die ik buiten mijn comfort zone zet, weet ik dat deze ontwikkeling zal blijven doorgaan. Iets wat ik in loondienst nooit bereikt zou hebben, laat staan in dit tempo. Als je mij een jaar geleden had verteld dat ik nu een gratis cursus in de vorm van een videoserie zou aanbieden, dan had ik je voor gek verklaard!

En nee, het ondernemerschap is zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Absoluut niet. Naast heel veel ups maakte ik zeker ook de nodige downs mee. En die downs zijn pittig en vaak ook behoorlijk confronterend. Het ondernemerschap is ook een zoektocht geweest naar de juiste balans. Zelfs nu is het nog wel een zoeken. Het is soms moeilijk om te blijven vertrouwen op en in jezelf, zeker wanneer er ineens weer nieuwe uitdagingen voor de deur staan.

Accepteer en leer van je dieptepunten, ze brengen zoveel moois

Gelukkig heb ik ook al heel veel geleerd van mijn down momenten. Ik heb inmiddels geleerd ze om te zetten in positieve dingen. Zo maakte ik aan het eind van 2017 mijn grootste dip door. Ik zat middenin de certificeringsweek van de opleiding. Alle stemmetjes die je maar kan bedenken kwamen voorbij: Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg? Wie zit er op mij te wachten? Is het niet gewoon beter om weer in loondienst te gaan?

Deze stemmetjes, samen met alle opdrachten die ik moest maken om mijn certificering te halen, mijn werk, mijn gezin, het werd mij allemaal even te veel. En wanneer je dan op zo’n moment een vacature tegenkomt die helemaal in je straatje past, dan slaat de twijfel toe.

Sollicitatie

Na lang twijfelen heb ik uiteindelijk toch een sollicitatiebrief gestuurd, waarop ook een uitnodiging voor een gesprek volgde. Dat was een erg warm en leuk gesprek. Ik voelde me thuis en dacht: Ja hier wil ik wel werken.
Het bleek dat ze 230 sollicitaties hadden ontvangen. Daaruit hadden ze twee kandidaten gekozen, waaronder ondergetekende. Dat zag ik als een mooi compliment.

Toch ontstond er een onderbuikgevoel. Ik deed ontzettend mijn best om dat vervelende gevoel weg te duwen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk besloot ik om naar mijn onderbuikgevoel te luisteren en de baan in loondienst af te zeggen.

Vasthoudend aan mijn gevoel ga ik staan voor mijn bedrijf. Ik kan dit! Ik wil dit! Ja, er zitten wel degelijk ondernemers op mij te wachten! Ja, ik ben meer dan goed genoeg! Deze inzichten had ik even nodig om het weer te voelen van mijn kruin tot in het puntje van mijn kleine teen.

Weet je, het mooie is ook dat je gaande weg de down momenten ook steeds sneller gaat toelaten. Je gaat ze steeds makkelijker accepteren, want ze mogen er zijn. En misschien moeten ze er wel zijn. Want iedere keer als jij weer een down moment overwonnen hebt, kom je er zoveel sterker uit!

Hoe ervaar jij het ondernemerschap?

 

Meer lezen?

Kan het niet anders?

Kan het niet anders?

Opzij, opzij, opzij. We moeten rennen, springen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Een andere keer misschien. (Herman van Veen) Hoeveel tijd werk jij aan je business? Hoeveel ballen houd jij in de lucht? Voel je je schuldig als je even een moment voor jezelf...

Lees meer
Campagne vs Automation

Campagne vs Automation

In ActiveCampaign kan je gebruik maken van een campagne of van een automation, maar wat is nu het verschil en wanneer je gebruik je wat?

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This